Till innehåll på sidan

STFG bygger ut för att möta branschens efterfrågan

Stockholms stad satsar på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium (STFG) och bygger nytt för att möta den ökade efterfrågan på yrkesförare och mekaniker med utbildning på framtidens el- och hybridbilar.

Den 2 februari togs det första spadtaget till en helt ny verkstad och körgård på Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium, STFG.

Skolan expanderar för att bland annat möta den ökade efterfrågan på yrkesförare och mekaniker med utbildning på framtidens el- och hybridbilar.

– Vi bygger ut mot framtiden och skapar utbildningsmöjligheter för att ytterligare expandera på vår skola, säger Hanna Mayer, rektor med inriktning person- och lastbilsmekaniker.  

Försäljningen av el- och hybridfordon i Sverige ökar stadigt. Det har skapat en stor efterfrågan på mekaniker med den speciella kompetens den nya tekniken kräver. Bara inom Scania tror man sig behöva uppemot 5.000 nya mekaniker i Sverige de närmaste tre åren. Alla importörer och verkstäder säger i stort sett samma sak. Behovet av utbildad personal är stort.

– Därför betyder den här satsningen jättemycket. Det är häftigt att man som kommunal skola vågar satsa på det här sättet, ligga i framkant och bland annat ha en framtidshall för el- och hybridteknik, säger Mayer.

Bakom beslutet att komplettera Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium med en framtidshall står i första hand Stockholms stad och fastighetsägaren 01-Real Estate. Men fordonsindustrin finns också med som en stark och viktig aktör. Ända sedan yrkesskolan i Lindvreten vid Kungens Kurva invigdes 2007 har den haft ett nära samarbete med branschen.

I dag har STFG ett väl utvecklat praktik-, utbildnings- och utrustningssamarbete med många företag och branschorganisationer. Exempel på samarbetspartners: Din Bil Sverige AB, Hedin Bil, Lagersteds bil, Scania, Volvo Trucks Motorbranschens yrkesnämnd, Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd .

Lastbilstillverkaren Scania är en stor och viktig samarbetspartner som tidigt såg den kompetens STFG hade att erbjuda. Bland annat har skolan efter önskemål från Scania bedrivit vuxenutbildning till vilken det var kopplat en provanställning efter examen. Skolan hade flera hundra sökande till de 20 platser man kunde erbjuda.

Volvo är en annan betydande samarbetspartner. Det samma gäller för branschorganisationer som Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, och Transportföretagen. Totalt är nästan hundra företag involverade i skolans verksamhet.

– Utan det här samarbetet skulle skolan inte fungera och vi jobbar ständigt med att förstärka det, säger Mayer.

– Men det ställer också krav på oss som skola. Företagens förväntningar är höga och vi måste vara duktiga och leverera kvalité för att de ska vilja fortsätta samarbeta med oss, tillägger hon.

Den nya framtidshallen i tre våningar är bara en av tre satsningar som startar i och med att det första spadtaget tas den 2 februari. I byggprojektet, som skolan tog initiativ till för två och ett halvt år sedan, ingår även en 7.000 kvadratmeter stor körgård och en helt ny transporthall.

– Körgården och transporthallen innebär att vi får en helt ny möjlighet att samordna och effektivisera utbildningen. Byggnationerna skapar helt nya förutsättningar för oss att göra ett bättre jobb och se till att eleverna får en ännu bättre utbildning på vår skola, säger Lars Dowert, rektor på transportsidan.

Satsningen på STFG, som har program för personbils- och lastbilsmekaniker, plåtslagare och yrkesförare på lastbil och buss, öppnar upp för fler att gå utbildningar som redan i dag ger både högskolebehörighet  och yrkesexamen för gymnasieeleverna.

Efter examen får både gymnasie- och vuxeneleverna goda möjligheter att direkt efter avslutad utbildning jobb.

– En del av våra elever väljer givetvis att plugga vidare, men mer än 90 procent har arbete dagen efter studenten. Som rektor känns det givetvis skönt att kunna säga till eleverna ”att sköter du din utbildning har du garanterat jobb när du är klar”, avslutar Mayer.

Fakta

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium (STFG)

Var: Lindvreten, Kungens Kurva, Stockholm.

Gymnasieutbildningar: Transport, Personbil, Lastbil och Mobila Maskiner, Karosseri och Lackering

Vuxenutbildningar: Paketbilsförare, Lastbilsförare, Bussförare, personbilsteknik, Buss och Lastbilsteknik, SFX

Övriga utbildningar: ADR-Utbildning, YKB Fortbildning

Antal elever: gymnasium/VUX: 175/200

Dela:
Kategorier: